Koolraap in melksaus

Koolraap in melksaus

opgenomen onder Diner, Recepten | 0

Koolraap is een echte herfst/wintergroente die in tegenstelling tot veel andere koolsoorten onder de grond groeit. Vroeger werd koolraap veel gegeten in Nederland maar tegenwoordig is koolraap niet meer zo populair. Onterecht, want koolraap is een erg gezonde, veelzijdige koolsoort.

Je kunt koolraap rauw eten (geen aanrader) maar ook koken, stomen, bakken en frituren. Rauw is de smaak minder zoet dan bij de gekookte of gestoomde variant.

Koolraap is rijk aan vitamine C, b11, natrium, magnesium en fosfor. Koolraap bevat weinig koolhydraten en is past daarom prima in een dieet gericht op weinig koolhydraten. Eet het bijvoorbeeld eens ter vervanging van aardappelen of rijst.

Dit recept is een vrij traditioneel recept maar wel ontzettend lekker.

Ingredienten 4 personen:

  • 1 koolraap
  • 1 tl kerriepoeder
  • 200 ml melk
  • 1 tl maizena
  • zout, peper
  • Nootmuskaat

Bereiding:

Was de koolraap goed. Schil de koolraap en snijd hem eerst in vieren en vervolgens in dikke plakken. Snijd uit de plakken reepjes/frietjes van zo’n 2 cm lang. Bestrooi de reepjes met kerriepoeder, zout en peper en kook ze in de melk in zo’n 15 minuten gaar. Schep de reepjes met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een kom die je even afdek met folie. Maak een klein papje van de maizena met zo’n 1 a 2 el koude melk en voeg dit papje bij de warme melk in de pan. Roer goed door zodat er een egale saus ontstaat. Breng op smaak met peper en nootmuskaat.  Je kunt de koolraap nu terug in de pan doen en met de saus mengen  of een beetje saus over de koolraap in de kom/schaal schenken.

Heerlijk met groene salade en stukje vlees of iets met kaas.

Laat een Reactie Achter