Wat is het Pegan dieet?

Het Pegan dieet combineert de goede elementen uit het Paleo dieet met goede elementen uit het Vegan dieet. Een topcombinatie waarmee veel gezondheidswinst te behalen valt. Eten volgens de Pegan leefregels betekent het eten van zoveel mogelijk pure, onbewerkte, plantaardige voeding dat duurzaam geproduceerd/verbouwd is.

Waarom zou je een Paleo- Vegan willen zijn?

Eten volgens de richtlijnen van het Pegan dieet kan veel betekenen voor je gezondheid. Eet  je consequent volgens de Pegan voedingsrichtlijnen dan zul je snel van  overtollige kilo’s verlost zijn. Ook heeft het dieet een gunstig effect op het terugdringen van diabetes type 2,  cholesterol waardes, spijsverteringsproblemen en zelfs op auto-immuunziektes. Je kunt dus veel gezondheidswinst behalen door simpel meer plantaardig te gaan eten en wat eenvoudige leefregels in acht te nemen.

De plantaardige basis van dit uitgebalanceerde dieet zorgt ervoor dat  je voor langere tijd een goede energiebalans behoudt. Meer energie, beter huid, gewichtsverlies, wat wil je nog meer.  Uiteraard hoort voeding dat bespoten is of vol zit met e-stoffen of hormonen niet thuis in een Pegan dieet.

Pegan leefregels

  1. Eet zoveel mogelijk pure plantaardige voeding (groente en fruit). 75% van je maaltijd bestaat uit plantaardige voeding en maar 25% uit dierlijke voeding.
  2. Eet zoveel mogelijk voeding met een laag glykemische lading. Voeding met een lage GL zorgt voor minder sterke pieken (en dalen) van je bloedsuiker en levert daarom gelijkmatige energie.
  3. Eet dagelijks voeding dat rijk is aan omega 3 vetzuren. Deze vetzuren komen onder meer voor in olijfolie, noten, zaden, avocado, vette vis.
  4. Eet voldoende proteïnerijk voedsel. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw van je cellen, gevoel van verzadiging en allerlei belangrijke lichaamsprocessen. Goede bron van proteïne zijn: eieren, paddenstoelen, noten, kip en vis.
  5. Beperk het eten van glutenrijke granen. Veel graansoorten bevatten gluten en dit kan ontstekingsbevorderend werken, levert vaak spijsverteringsproblemen op, kan auto immuunziektes veroorzaken en zelfs obesitas in de hand werken. Kies je voor granen neem dan zoveel mogelijk glutenvrije granen zoals: boekweit, haver, quinoa, rijst, mais, teff en gierst.
  6. Vermijd zuivel zoveel mogelijk. Zuivel is bedoeld voor kalfjes en verteert slecht in ons lichaam. Kies je af en toe toch voor zuivel kies dan voor kefir of geiten- of schapenzuivel, liefst in de vorm van yoghurt. Dat is namelijk makkelijker verteerbaar en kan gunstig werken in darmen. Plantaardige melkvarianten zijn: sojamelk, rijstmelk, havermelk en kokosmelk.
  7. Eet twee keer per week een klein stukje wilde vis: kies voor vissoorten die weinig kwik en andere giffen bevatten en die verantwoord gevangen zijn. Denk aan sardines, haring, anchovis.
  8. Eet niet teveel vlees. Je kunt een aantal keer per week wat vlees eten maar kies voor een klein stukje, ter grote van je handpalm. Kies zoveel mogelijk puur, hormoonvrij vlees zoals bio kip, bio kalkoen, magere runderlap of stukje lamsvlees. Alles bij voorkeur biologisch.
  9. Neem zo min mogelijk suiker. Beschouw het als een extraatje voor bepaalde gelegenheden.

10. Beperk het eten van bonen. Bonen laten bloedsuikergehalte stijgen en verteren slecht. Eet je toch bonen, neem dan max. 75 gram per dag (b.v. gekookte bruine bonen en sperziebonen max. 150 gram). Linzen zijn een beter keuze want die zijn lichter verteerbaar. Kies je toch voor bonen laat ze dan lang weken en gooi het weekwater weg. Zorg er ook voor dat je ze min. 10 minuten verhit om hoog vuur of in een snelkookpan.

Dr. Mark Hyman

De Pegan leefregels zijn samengesteld door dr. Mark Hyman, een Amerikaanse arts en bestseller schrijver van onder andere “The bloodsugar solution”. Dr. Hyman heeft in zijn werk als arts veel ervaring opgedaan bij zijn patiënten met de gunstige effecten van het Pegan dieet. Zelf is dr. Hyman een trouwe volger van het Pegan dieet.